Pyrografie op instrumenten.

Het is al een hele tijd een stil verlangen om op een gitaar of ander muziekinstrument te branden. Dit is niet zo evident aangezien de aankoop hiervan vrij duur is en ik tot voor een tijd geen vraag hiervoor kreeg. Je kan natuurlijk een goedkoop zelfbouwpakket kopen en dat dan als model gebruiken, maar dan zit je met een minderwaardig instrument dat niemand wil omdat de tekening niet beantwoord aan de verlangens van de muzikant.

38923562_10212557283071901_649964809722265600_o

Ik was dan ook behoorlijk in de wolken toen ik benaderd werd door een bedrijf uit het Antwerpse met de vraag om een motief te branden op een ukelele. Ik zat echter wel met heel wat vragen. Ik wist al wel snel wat het thema moest worden, maar hoe begin je aan zo iets en waar moest het instrument vandaan komen. Het was blijkbaar niet de bedoeling om een ukelele te laten maken en aan te leveren zonder vernislaag. Dan maar info inwinnen over hoe een afgewerkt instrum

ent voorbereiden op het brandwerk om er dan nadien de vernislaag terug op aan te brengen. Het zou heel wat werk vragen om dit te doen en het soort vernis is ook niet zomaar in een doe-het-zelf-zaak te vinden.

coco

Na heel wat over en weer mailen kwamen we tot een oplossing. Aangezien het instrument zou gebruikt worden als decoratief relatiegeschenk was er een optie om ergens online een goedkoop d.i.y ukeleleetje te kopen. Na enkele dagen zat het uiteindelijk in de post en kon ik starten.

38920949_10212557283191904_2843280247011409920_o

Na het zoeken van de afbeeldingen van het origineel,  de Coco gitaar uit de gelijknamige animatiefilm van Disney, kon ik starten met het ontwerp en het overzetten op de afzonderlijke componenten van het instrument. Ondanks enkele obstakels zoals omvang en andere materialen was het toch mogelijk om een gelijkaardig instrument te creëren.

39010099_10212557282791894_3966432255252889600_o

 

 

2 thoughts on “Pyrografie op instrumenten.

 1. Waar kan ik een goede brandpen kopen en wat.is een goed merk en welke pen heeft genoegvermogen im de hitte vast te houden
  Tips.altijd welkom bvd willy

  • Beste,

   Ik deel je verlangen, maar het is niet evident aangezien er weinig vraag naar is en het een dure aangelegenheid is om zomaar op een gitaar enz. te branden. Maar goed, hier het antwoord op je vraag. Er bestaan uiteraard vele merken en soorten toestellen en de voorkeur is vaak persoonlijk. Ze lijken vaak allemaal nogal op elkaar. Ik heb er al een aantal verschillende gehad en heb de beste ervaring met razertip. Welk nu het beste uit hun gamma is dat hangt een beetje van je budget af uiteraard. Ik gebruik de analoge met enkelvoudige aansluiting en de heavy duty pen met vijsjes zodat je de tips kan wisselen en niet de hele pen. Ondertussen kocht ik een tweede pen zodat wisselen vaak nog sneller gaat. Er bestaat ondertussen een digitale variant, maar die is aardig wat duurder. Je kan deze toestellen aankopen via internet bij o.a. http://www.baptist.nl of in Sint katelijne Waver (België) bij artobi. Nog een tip: oefen eerst goed of neem een cursus voor je op een instrument begint, het is moeilijker dan het lijkt.
   Groetjes,
   Ivan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s