Biografie

Ivan GovaertsPyrografie is niet meteen een kunstvorm die je ergens kan leren. Dat was zeker ook niet het geval voor Ivan Govaerts.

Als zetelstoffeerder kwam in het jaar 2000 de interesse in houtbewerking en beeldhouwen al snel  naar boven. Zonder enige opleiding begon hij houten kistjes en gebruiksvoorwerpen te maken. Om deze voorwerpen te kunnen signeren, kwam hij op het idee om een pyrograaf te kopen, om zijn naam in te branden. Zo ver kwam het echter niet. Het toestel werd al snel gebruikt om eenvoudige pentekeningen over te zetten op houten restplankjes. Op een beurs zag Ivan het werk van François Peeters die toen reeds 30 jaar bedreven was in deze kunstvorm. Hier zag hij dat er heel wat meer mogelijkheden waren met het toestel. Na wat zelfstudie en stelen met de ogen zagen de werken met meer schaduwwerk het daglicht. Het was nu de uitdaging om zich verder te bekwamen in de pyrografie waarbij het maken van degelijke potloodtekeningen als basis noodzakelijk was. Ivan twijfelt er niet aan dat een tekenopleiding zijn techniek ten goede zou komen maar houdt het voorlopig op zelfstudie. In het jaar 2006 werd het tijd om zijn leven over een andere professionele boeg te gooien. Ivan is dan ook tot op heden brandweerman. Door onregelmatige uurregelingen werd het dan mogelijk om meer met zijn werken naar buiten te komen via tentoonstellingen. Hij vindt het steeds prettig om de toeschouwer te verbazen en te doen genieten van zijn brandwerk. De stijl die Ivan gebruikt is moeilijk in een vakje te plaatsen. Alles wat maar enigszins realistisch is, neemt hij als een uitdaging om om te zetten in een gravure. Zoals een hedendaags kunstenaar vaak tegen de schenen wil stampen, zo wil Ivan zich verzetten tegen het oprukkende modernisme.

3 thoughts on “Biografie

 1. mijn dochter van tien wil er ook mee beginnen , wij wonen in Lille
  wie kan haar op weg helpen.ze heeft al een pen,enz we waren vorig jaar speciaal
  naar Lichtaart geweest,maar spijtig stond daar geen éne pyrograaf.

 2. Beste,
  Wij wensen u te contacteren ivm een cadeautje dat wij willen laten maken.
  Het zou gaan om het inbranden van de namen van een koppel in een houten wijnkistje.
  Zou u ons hierbij kunnen helpen?
  Gelieve ons dan een mailtje te sturen.

  • Dat zou perfect mogelijk kunnen zijn, maar het hangt een beetje af van of het kistje gevernist is of niet, op vernis branden is niet echt mogelijk en giftig, maar er zijn misschien oplossingen voor . Misschien is het interessant om me iets meer gegevens door te sturen (eventueel foto) via mail op woodcreator@telenet.be . Grootte van de kist, grootte tekst, lettertype, tegen wanneer en hoe het bij mij geraakt en terug zijn nog te beantwoorden vragen. Ikzelf woon te Mechelen. Opsturen kan ook altijd mits verzendingskosten.

   Met vriendelijke groet,
   Ivan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s